Boek
Nederlands

Eva in het land van de verloren zusjes

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
+1
Eva in het land van de verloren zusjes
×
Eva in het land van de verloren zusjes Eva in het land van de verloren zusjes
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Eva in het land van de verloren zusjes / Thierry Robberecht ; ill. Philippe Goossens
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
[27] p. : ill.
ISBN
90-448-0021-3 9789044800210 (hardback)

Besprekingen

Je kinderen behoeden voor verdriet, dat is een van de onmogelijke taken waar je als ouder tegenaan kijkt... En dat verdriet kan verschillende vormen aannemen: gepest worden op school, niet uitgenodigd worden op een verjaardagsfeestje, de dood van een huisdier of een familielid. Er verschijnen regelmatig boeken en boekjes over doodgaan en omgaan met een rouwproces voor kinderen, maar zelden wordt de intieme, rake toon aangeslagen die je wel aantreft in Eva in het land van de verloren zusjes, door Thierry Robberecht en Philippe Goossens.

Eva en Elisa zijn onafscheidelijk, delen elkaars geheimen en elkaars leven, want het zijn zusjes. Tot Elisa sterft en Eva het land van de verloren zusjes betreedt. Op zeer integere, rustige manier wordt het rouwproces van Eva beschreven, hoe de andere mensen en kinderen haar bekijken, hoe ze zich gelukkig voelt als anderen triest zijn en juist triest op momenten dat anderen gelukkig zijn. Als lezer weet je niet hoe Elisa is gestorven, en d…Lees verder
Eva en haar oudere zusje Elisa waren onafscheidelijk totdat Elisa is gestorven. Toen is Eva naar het land van de verloren zusjes gegaan. Dat is een land met veel verdriet (depressie). Andere kinderen proberen te troosten of hebben er ook geen woorden voor. Gelukkig komt er een tijd dat Eva met haar verdriet leert leven. Prentenboek met meest donkergekleurde sfeervolle illustraties, vaak over twee bladzijden; in dat geval staat de tekst in de tekeningen. Het perspectief is soms wat vertekend. Het taalgebruik is hier en daar wat on-Nederlands (b.v. kittelorig), maar kan bij voorlezen natuurlijk worden aangepast. Het thema 'rouwverwerking' komt op subtiele wijze naar voren. Om voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar die van dichtbij met de dood zijn geconfronteerd, met name van een zusje of broertje. Voor jonge kinderen is hier niet echt heel veel over verschenen; het boek kan een aanzet zijn tot een gesprek hierover.

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657