Boek
Nederlands

Bericht voor de koning

Tim Severin (auteur), Frank van der Knoop (vertaler)
De stokoude heidense koning Thorgils vertelt over zijn opmerkelijke avonturen halverwege de elfde eeuw, eerst in Constantinopel en later als raadgever van de Noorse koning.
Titel
Bericht voor de koning
Auteur
Tim Severin
Vertaler
Frank van der Knoop
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
King's man
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2014
320 p. : ill.
ISBN
9789045207476 (paperback)

Besprekingen

Derde deel van een trilogie* waarin de stokoude heidense Viking Thorgils verder vertelt over zijn bijzondere avonturen halverwege de elfde eeuw. Waren de eerste twee boeken opgehangen aan de Groenland- en Vinlandsaga’s en aan de Sage van Grettir, nu vermengt de zeer goed gedocumenteerde schrijver (1941) historische feiten met zijn eigen invulling van gebeurtenissen daar omheen. Daarin speelt Thorgils natuurlijk de belangrijkste rol. Hoewel de titel en de achterflap anders doen vermoeden gaat het hier voornamelijk over zijn verblijf in Constantinopel als lid van de erewacht van de keizer. Daarbij krijg je als lezer veel interessante en betrouwbare informatie over het leven aldaar. Pas pakweg de laatste 50 bladzijden gaan over zijn vergeefse pogingen om in 1066 de Noorse koning Harald te waarschuwen voor de listige vertragingstactiek van de Normandiër Willem de Veroveraar. Wie met genoegen naar de Fox-serie ‘Vikings’ kijkt zal dit weliswaar ruim drie eeuwen later spelende, vlot geschrev…Lees verder

Over Tim Severin

GFDL - Foto van/door by Aaron R. Linderman

Tim Severin (geboren als Timothy Severin, Assam, 25 september 1940 – County Cork, Ierland, 18 december 2020) was een Britse schrijver en ontdekkingsreiziger.

Als aardrijkskundestudent aan de Universiteit van Oxford nam hij deel aan de Marco Polo Expeditie, samen met Stanley Johnson en Michael de Larrabeiti. Dit was het begin van zijn loopbaan als ontdekkingsreiziger, avonturier en schrijver. Severin heeft enkele legendarische reizen opnieuw gedaan, om het waarheidsgehalte ervan na te gaan en om te bepalen in hoeverre ze gebaseerd zijn op feiten.

De reis van Sint-Brandaan

In 1976 bouwde Tim Severin een ossenlederen curragh en zeilde ermee naar Amerika.

Hij vertrok uit Ierland, en via de Hebriden, de Faeröer en IJsland, kwam hij aan in Newfoundland (Canada). Hiermee toonde hij aan dat de mythische reis van Sint-Brandaan fysisch mogelijk was. Tijdens deze reis kwam hij verschillende dieren tegen,…Lees verder op Wikipedia