Boek
Nederlands

Kerst met een staartje

Vivian Den Hollander (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
Kerst met een staartje
×
Kerst met een staartje Kerst met een staartje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De club van vier viert Kerstmis op school en maakt een levende kerststal met de poes als schaap. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Katten
Leesniveau
AVI 6
Titel
Kerst met een staartje
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2009 | Andere uitgaves
76 p. : ill.
ISBN
9789047511403 (hardback)

Besprekingen

Vier klasgenootjes besluiten om -- geïnspireerd door het kerstspel op school -- het kerstverhaal zelf na te gaan spelen in de garage van Manon, één van hen. Vlekje, de poes van Manon, figureert als schaap. Maar als Vlekje tijdens het spelen ontsnapt en spoorloos blijft, is Manon ontroostbaar. De kinderen hangen opsporingsaffiches op en verzamelen zo -- zonder medeweten van hun ouders -- een heleboel katten en een hond in de garage. Dat dit niet goed afloopt, behoeft geen uitleg. Gelukkig voor Manon komt haar opa tijdens de kerstdagen. Hij speelt samen met Manon het bijbelse kerstverhaal na tot het begint te sneeuwen. Terwijl de kinderen sneeuwballen gooien, ontdekken ze Vlekje achter het raam bij een oude dame. Die dame, tante Fie, blijkt nogal eenzaam te zijn en daarom nodigt Manon haar uit voor een stukje kerstcake bij haar thuis. Daar is iedereen blij met de terugkeer van Vlekje en wordt tante Fie hartelijk ontvangen.

Zo samengevat lijkt het verhaal wel wat zeemzoeterig. Toc…Lees verder
Vier kinderen vieren Kerstmis op school en maken een levende kerststal met de poes als schaap. Helaas gaat die er vandoor, waarna spannende dagen volgen. Deeltje uit de serie ‘De club van vier’ waarin drie jongens en een meisje alledaagse dingen beleven. De tekst staat ruim gedrukt op spierwit papier. De zinnen zijn kort en de stijl is direct. Het taalgebruik is eenvoudig en gericht op kinderen in de onder- en middenbouw van de basisschool. Het verhaal is grappig en de sfeer gemoedelijk. Dit wordt ondersteund door het karakter van de tekeningen die tussen de tekst staan of paginagroot zijn. Deze kennen een ronde lijnvoering en zijn in zwart-wit met grijze inkleuring. Op het omslag een kleurige tekening van de vier kinderen als personen van de kerststal. De belevenissen van dit stel vierdegroepers zijn herkenbaar voor kinderen. Het ruim geïllustreerde, vriendelijke verhaal leent zich goed om op school en thuis voor te lezen in de periode voorafgaand aan Kerstmis. Voorlezen vanaf ca. 6 …Lees verder

Suggesties