Boek
Nederlands

Spekkie en Sproet en het geheim van de soes

Vivian Den Hollander (auteur), Juliëtte De Wit (illustrator)
+1
Spekkie en Sproet en het geheim van de soes
×
Spekkie en Sproet en het geheim van de soes Spekkie en Sproet en het geheim van de soes

Spekkie en Sproet en het geheim van de soes

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Iedereen geniet van de taarten van Jacques Dubuffet. Dan ziet Sproet dat hij foto's maakt in het huis van Spekkie. Als er meer verdachte dingen gebeuren, besluiten Sproet en Spekkie hem te volgen. Vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Spekkie en Sproet en het geheim van de soes
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Juliëtte De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2009
94 p. : ill.
ISBN
9789021666679

Besprekingen

Spekkies moeder geeft een groot feest voor haar verjaardag. Ze heeft taarten besteld bij een charmante Franse kok. Hij maakt de heerlijkste hapjes en taarten, maar blijkt ook een gevaarlijke dief te zijn. Iedereen is in de ban van de vriendelijke kok, enkel Sproet ruikt onraad. Spekkie niet, een kok die zelfs een spekkietaart bakt, daar kan toch weinig mis mee zijn, vindt zij. Sproet ziet hoe de kok met zijn mobieltje foto's maakt in Spekkies huis en gaat op onderzoek uit. Wat begint met een onschuldige zoektocht in de bestelwagen van de kok, mondt uit in een gevaarlijk avontuur wanneer Spekkie en Sproet opgesloten worden in de koelcel van zijn winkel.

Spekkie en Sproet en het geheim van de soes is een nieuw deel van de Spekkie en Sproetavonturen met heel wat lekkernijen in de hoofdrol. In korte, beeldende zinnen en met veel dialoog schreef Vivian den Hollander een spannend verhaal. De zwart-witprenten zijn weinig opvallend, maar dragen wel bij tot de sfeer. De Franse ko…Lees verder
De blijdschap over de lekkerste gerechten van Jacques Dubuffet - ‘Cateringservice’ (soesjes, taarten, een heuse spekkietaart) transformeert op de verjaardag van Spekkies moeder in de ontmaskering van Jacques tot een heuse, aalgladde dief. Sproet heeft van het begin af aan geen goed gevoel bij de slijmerige, stiekem foto’s makende Jacques en besluit (later samen met Spekkie) op onderzoek uit te gaan. Nieuw deel van de Spekkie en Sproet-avonturen*. Het verhaal is vlot geschreven, in korte, beeldende zinnen en kent veel dialoog. De tekst is gedrukt in een groot lettertype, op stevig papier. Het boek wordt verder aantrekkelijk gemaakt door de mooie, levendige, zwart-witprenten (aquarel/inkt), soms ter grootte van een pagina, veelal als kleinere illustraties verdeeld over twee pagina’s. Een uitnodigend boek voor kinderen die het aanvankelijk leesproces achter de rug hebben en vanuit een groeiende leeshonger op zoek zijn naar herkenbare verhalen waarmee zij zich kunnen identificeren. Stevig…Lees verder

Spekkie en Sproet en het geheim van de soes

Spekkies moeder geeft een feest en Jacques Dubuffet zorgt voor het mooie buffet. Iedereen is vol lof over de lekkere gerechten. Sproet vindt het wel heel raar dat Jacques foto's neemt in het huis. Waarvoor is dat nodig? Na een poosje horen Spekkie en Sproet van mensen dat er dingen verdwenen zijn in hun huis. Telkens moest Jacques er voor het eten zorgen. De vrienden gaan op onderzoek uit, maar komen in een zeer netelige situatie terecht. Spannend boek voor lezertjes van het tweede en derde leerjaar. Het verhaal zit goed in mekaar en komt zeer geloofwaardig over. Een vlot geschreven tussendoortje voor kinderen die van spanning houden.


Suggesties