Boek
Nederlands

Van Dale junior klankwoordenboek : welke woorden laten onze taal het sterkst klinken?

Wim Daniëls (auteur), Roger Klaassen (illustrator)
+1
Van Dale junior klankwoordenboek : welke woorden laten onze taal het sterkst klinken?
×
Van Dale junior klankwoordenboek : welke woorden laten onze taal het sterkst klinken? Van Dale junior klankwoordenboek : welke woorden laten onze taal het sterkst klinken?

Van Dale junior klankwoordenboek : welke woorden laten onze taal het sterkst klinken?

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wat hebben woorden als 'klitsklats' en 'kukeleku' met elkaar te maken? Woordenboek met 800 woorden, die bepaalde klanken uitdrukken. Met stripachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Van Dale junior klankwoordenboek : welke woorden laten onze taal het sterkst klinken?
Auteur
Wim Daniëls
Illustrator
Roger Klaassen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Van Dale Lexicografie, 2009
272 p. : ill.
ISBN
9789066488724 (hardback)

Besprekingen

Van Dale roept nog steeds het beeld op van zware, ernstige en degelijke woordenboeken, die vooral door volwassenen of zwoegende studenten gebruikt worden. Maar de merknaam omvat veel meer dan dat. Wie er de website even op naslaat, ziet meteen dat er een vrij uitgebreide collectie kinderwoordenboeken voorhanden is. Dat gaat van verklarende woordenboeken over vertalende woordenboeken tot luisterwoordenboeken en spellinggidsen. Sinds 2009 is er ook het Van Dale Junior klankwoordenboek.
Het klankwoordenboek bevat een kleine duizend onomatopeeën die in alfabetische rangschikking zijn opgenomen. Per lemma worden echter ook nog heel wat andere, verwante termen verklaard. Wim Daniëls, die al eerder tekende voor het Van Dale Junior woordgeschiedenisboek en het Van Dale Junior spreekwoordenboek, staat in voor de invulling van de lemma's. Eerst krijgen we daarbij een heldere, eenvoudige zin waaruit het gebruik van de woorden blijkt, daarna volgt meestal een kort verhaalt…Lees verder
Met dit boek komt de serie woordenboeken voor de jeugd van Van Dale boven de twintig titels. Is bij een groot aantal daarvan nut of noodzaak duidelijk, bij deze titel zijn wat vraagtekens te zetten. Taalschrijver Wim Daniëls heeft een collectie woorden bijeengebracht die op een of andere manier klanknabootsend of klankschilderend zijn. Overigens worden deze groepen in de tekst steeds 'klankwoord' genoemd. Waarom 'onomatopee' niet vermeld? De volgorde is steeds dezelfde: woord-definitie-voorbeeldzin-beschrijving. Soms volgt dan nog een taalopdracht, die af en toe vergezocht is. Bij meer betekenissen volgt maar een voorbeeldzin, de lezer moet raden bij welke betekenis die bij hoort. Veel beschrijvingen bevatten allerlei slagen om de arm, omdat etymologisch hard bewijs voor beweringen ontbreekt. Het woord 'misschien' lijkt het meest frequente woord in dit boek. Informatief zijn de kaders over diverse talige verschijnselen. Dat geldt eveneens voor de inleiding, al zijn bovenbedoelde voo…Lees verder

Over Wim Daniëls

CC BY 3.0 - Foto van/door Wies Verberne

W.Th.M.G. (Wim) Daniëls (Aarle-Rixtel, 11 oktober 1954) is een Nederlandse schrijver, taalkundige, cabaretier en spreker.

Biografie

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.

Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges.

Samen met Kasper Boon maakte hij in 1999 het bordspel Het grote taalspel.

Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen, waaraan hij nu nog incidenteel een bijdrage levert. Van 2012 tot 2014 was hij vaste gast bij het tv-programma…Lees verder op Wikipedia