Holocaust en strips

Ben jij een van die lezers die als kind Het dagboek van Anne Frank kreeg toegestopt? Of liet Is dit een mens? van Primo Levi jou niet los? Boeken en strips over de Holocaust raken heel veel lezers, want fictie wordt plots harde realiteit. Door persoonlijke getuigenissen en herinneringen wordt het complexe onderwerp heel tastbaar gemaakt. Maar op welke manieren kan de Holocaust vertaald worden naar een boek? Zijn de werken fictief, of eerder journalistiek? En welke maatschappelijke en educatieve rol kan het beeldverhaal betekenen voor de lezer?

Kazerne Dossin, museum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen, brengt momenteel de expo Holocaust en strips. Ben jij al geweest?

Meer dan 200 strips

Feit en fictie. Ze lijken elkaars tegenpolen. Maar hoeft dat altijd zo te zijn? De geschiedenis krijgt steeds vaker een fictief jasje, en daar ontsnapt de Holocaust ook niet aan. Sinds de jaren 1970 wagen graphic novelists zich aan het thema: onzeker, met enige schroom maar ook met respect. Maus van Art Spiegelman wist zich een weg te banen naar de literatuurcanon, maar ook vele andere striptekenaars slaagden in hun ambitie om de Holocaust te vatten in beelden.

Meer dan 200 strips, graphic novels en manuscripten voeren de bezoeker door de fictionalisering van de Holocaust. Op welke manier kan je de Holocaust ‘verbeelden’? Welke rol en plaats krijgen persoonlijke getuigenissen en herinneringen in een getekend verhaal? Zijn de werken fictief, of eerder journalistiek? Welke motieven, metaforen en artistieke technieken zetten de auteurs in? Maar vooral: welke maatschappelijke en educatieve rol kan het beeldverhaal spelen voor de jonge en toekomstige generaties.

Win een duoticket voor de tijdelijke tentoonstelling

Holocaust en Strips geeft een overzicht van hoe striptekenaars binnen verschillende genres en stijlen gedurende de voorbije 75 jaar een poging deden om de Holocaust te vatten in beelden. Art Spiegelman komt uitgebreid aan bod met zijn bekende geesteskind Maus maar ook andere, bij het brede publiek minder gekende striptekenaars, krijgen hun plaats in het overzicht. Denk daarbij aan Will EisnerOsamu Tezuka en Joe Kubert en nog tal van anderen.

Leen tijdens de maand mei een van onderstaande strips in de Puurs-Sint-Amandse bib en wie weet win jij een duoticket! De winnaar wordt begin juni op de hoogte gebracht.