Commentaires

Wat mannen met vrouwen doen

Roman. De Australische Charlotte Wood schreef een snoeiharde roman over hoe mannen vrouwen behandelen, over vrijheidsberoving, pijniging, denigreren en verkrachting. Dat Ontregeld je wakker schudt, is een understatement. Je kunt gewoon niet meer slapen.

Tien jonge vrouwen van onder de 25 worden gevangengehouden in een met dodelijke elektrische hekken omheind kamp in een Australische woestijn. Hoe ze daar gekomen zijn weten ze niet, net zomin als de reden voor hun gevangenschap. Hun eigen kleren hebben ze moeten omruilen voor een stel 'prairiepoppenkleren', zoals een van hen het zegt: antiek ondergoed, wollen kniekousen, een bloes van ruw katoen, een lange groene canvas jurk en bruine laarzen van stug leer. Op hun kaalgeschoren hoofd dragen ze een pet. Overdag zeulen ze met zware betonplaten. 's Nachts slapen ze in hondenhokken.

De vrouwen worden bewaakt door twee verlopen, sadistische mannen, Teddy en Boncer, en een collaborerende verpleegster die twijfelt tussen hysterie en depressie en daarom haar eigen pillenkast maar leegvreet. Ook zij lossen niets over het opzet van het kamp. Ze wachten op de komst van Harding, zeggen ze, maar wie die Harding dan wel wezen mag, wordt niet …Lire la suite

Mannen die vrouwen haten

Roman. Charlotte Wood neemt de lezer mee naar de Australische woestijn voor wat beslist geen plezierreisje is. Ontregeld staat garant voor een intense leeservaring.

Er zitten kookaburra's, kaketoes en zoveel insecten dat je door het gezoem niet kunt nadenken. Charlotte Wood laat haar hoofdpersonages in de openingsscène de setting verkennen aan de hand van geluiden. Yolanda en Verla zijn vastgebonden, ze hebben geen idee waar ze zich bevinden. Hun geest is versuft door de drugs en ze hebben ruwe kleren aan. Mondjesmaat geeft de Australische schrijfster te kennen wat er aan de hand is. De twee zijn samen met enkele andere meisjes ontvoerd en naar de woestijn gebracht. Boncer en Teddy zijn de slavendrijvers die de vrouwen na een dag arbeid in de hitte, opsluiten, elk in hun eigen hondenhok. De mannen handelen in opdracht van een man van wie de komst telkens weer wordt uitgesteld. De beschaving is ver weg, niemand kan ontsnappen omdat een hek onder stroom het domein omzoomt, ook de bewakers niet. Dan komt het bericht dat de man helemaal niet komt.

Wat de vrouwen verbindt, wordt zelfs op de acht…Lire la suite

Ontregeld

Eerste zin. Er zaten hier dus kookaburra's.

Yolanda en Verla worden samen met andere jonge vrouwen gevangengehouden in een paar verlaten barakken in de woestijn. ‘Ik moet weten waar ik ben’, zegt Verla tegen een van de twee bewakers. ‘O liefje. Je moet weten wát je bent’, krijgt ze als antwoord. Daar komt ze snel achter: alle aanwezige vrouwen zijn ooit als schuldige aangewezen bij een seksschandaal, ongeacht of ze verliefd, verkracht of loslippig waren geweest. Ze staan voor wat er gebeurt als je ‘goddomme je sloeriebek niet houdt’. Niemand komt hen redden en uiteindelijk kunnen ze alleen op elkaar rekenen om uit deze nachtmerrie te ontsnappen.

Ontregeld is een horrorroman, een metafoor voor de diepgewortelde afkeer tegenover vrouwen die seksueel ‘over de schreef’ gaan, maar het is ook een wrange ode aan hun kracht, inventiviteit en vriendschap. De Australische Charlotte Wood won met dit boek terecht heel wat prijzen. Al gaat haar roman over vrouwenhaat en de dubbele sek…Lire la suite

Als twee jonge vrouwen, Verla en Yolanda, wakker worden na te zijn gedrogeerd, blijken ze met acht andere vrouwen in de Australische woestijn gevangen te worden gehouden door twee mannelijke bewakers en een vrouw die zegt verpleegster te zijn. De tien vrouwen worden kaalgeschoren, gekleineerd en geslagen, maar begrijpen niet waarom. Langzaam wordt duidelijk dat ze ieder betrokken waren bij een seksschandaal met een belangrijk man dat de pers haalde, maar waaraan de vrouwen zelf weinig schuld hadden. Zo was Hetty het liefje van de kardinaal en werd Yolanda misbruikt door beroemde voetballers. Als de elektriciteit uitvalt en er steeds minder voedsel is, komt Yolanda in opstand en gaat de situatie langzaam kantelen. Voor deze vijfde roman ontving de Australische auteur (1965) de Stella Prize en de Indie Award for Fiction. Ze vertelt in drie delen indringend het schokkende verhaal van de vrouwen, waarin ze erg goed de langzaam verschuivende machtsverhoudingen neerzet. Een dystopische roma…Lire la suite