Livre
Néerlandais

Zie de dromers

Imbolo Mbue (auteur), Anne Jongeling (traducteur)

Commentaires

'Migranten stellen een onrealistisch doel'

'De roman die Donald Trump dringend moet lezen', schreef een Amerikaanse recensent. Met Zie de dromers geeft Imbolo Mbue (34) een gezicht en een stem aan migranten die hopen op een beter leven. Maar ze toont ook hoe mensen verstrikt kunnen raken in die American dream.

"Ik stem binnenkort voor het eerst in mijn leven", zegt Imbolo Mbue. Mbue leeft al langer in New York dan dat ze in Kameroen woonde. Ze arriveerde er op 17-jarige leeftijd, alleen, met een studentenvisum. Onlangs werd haar naturalisatieprocedure afgerond. Daarmee verging het haar beter dan Jende Jonga, het hoofdpersonage van haar debuutroman Zie de dromers.

Het politieke klimaat in de VS is de migrant niet gunstig gezind, merkt ze op. Toch gaf die nieuwe identiteit haar een extra lens op het leven en de wereld. "De Amerikaanse burger in mij ziet in dat 11 miljoen arme migranten desastreus kunnen zijn voor de sociale voorzieningen als scholen en ziekenhuizen - structuren die nu al amper standhouden", zegt ze. "Maar de migrant in mij is geschokt omdat men die mensen als overlast beschouwt.

"De Amerikaan in mij ziet in dat het onmogelijk is om iedere kandidaat alle kansen te geven, terwijl de migrant in mij hoopt op een belei…Lire la suite

Debuutroman van Imbolo Mbue, een schrijfster die in Kameroen geboren werd en nu in New York woont. In de roman stelt de schrijfster drie thema’s aan de orde. De kwetsbare positie van immigranten die in onzekerheid leven zo lang ze nog geen verblijfsvergunning hebben, de jacht naar geld en status en de absolute wil om te slagen. Het leven van de immigrant Jende Jonga en zijn gezin raakt verweven met het leven van Clark Edwards, een topbankier van Lehman Brothers en zijn familie. De levens van deze beide gezinnen hebben punten van overeenkomst, ondanks dat ze in sociale status en macht elkaars absolute tegenpolen zijn. Beide gezinnen komen door de financiële crisis in 2008 voor dramatische keuzes te staan. Beide gezinnen worden geconfronteerd met de complexe Amerikaanse samenleving. De vraag rijst of de Amerikaanse droom niet alleen maar een droom zal blijven en dat de werkelijkheid hard en problematisch is. Een meeslepend verhaal met goed getekende personages vol compassie en humor ges…Lire la suite

À propos de Imbolo Mbue

CC BY-SA 3.0 - Image by Revolution Books

Imbolo Mbue, née en 1982 à Limbé au Sud-Ouest du Cameroun, est une écrivaine camerouno-américaine d'expression anglaise.

Biographie

Née en 1982, elle arrive aux États-Unis en 1998. Imbolo Mbue devient titulaire d'un Bachelor of Science obtenu aux États-Unis, à l'université Rutgers, dans le New Jersey. À l’âge de 21 ans, la lecture de l’œuvre de Toni Morrison, Le Chant de Salomon, la convainc d'écrire,.

Elle publie une première nouvelle "Emke" dans la revue The Threepenny Review. Ce court récit relate, dans un style proche du réalisme magique, les derniers jours de la vie d’un homme africain soigné dans un hôpital américain pour une « maladie du sang ».

En 2014, à la Foire du livre de Francfort, les plus grands éditeurs américains, convaincus de son talent et de ses potentialités, font monter les enchères pour publier le premi…En lire plus sur Wikipedia