Titre
Zoon
Auteur
Karl Ove Knausgård
Traducteur
Paula Stevens
Titre uniforme
Min kamp : tredje bok
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Min kamp : tredje bok
Édition
3
Éditeur
Breda: De Geus, 2013
443 p.
ISBN
9789044524994 (hardback)

Commentaires

Een mens maakt zoveel mee dat hij per levensfase gerust een aparte naam zou kunnen dragen, bedenkt Knausgård in het derde deel van zijn autobiografie. En als om dat uitgebreid te illustreren komt in Zoon meteen een heel andere verteller aan het woord dan in de romans die eraan voorafgaan, Vader en Liefde. Voor het eerst in de cyclus worden herinneringen zonder filosofische omwegen verwoord, chronologisch bovendien, maar nog altijd in zo’n realistisch proza dat de werkelijkheid wel uit de taal gehouwen lijkt. 
Karl Ove groeit op een eiland aan Noorse zuidkust. Het is Knausgårds sterkte om de banaliteit van alledag zo nadrukkelijk op de voorgrond te plaatsen dat de lezer aanvankelijk denkt met zeer waarheidsgetrouwe memoires te maken te hebben, maar tegelijk de dreiging aanvoelt die in wel meer geromantiseerde idylles op de loer ligt. Knausgård speelt op beide verwachtingspatronen in. Hij dist wat jaartallen en achtergronden op, rent tussen de villaatjes door op…Lire la suite
Na 'Vader' en 'Liefde' is dit het derde deel van het succesvolle zesdelige autobiografisch romanproject 'Mijn strijd' van de Noorse auteur (1968). In deze cyclus beschrijft hij als zijn eigen hoofdpersoon (een veelal als falend ervaren vader, partner en schrijver) zijn leven. In dit derde deel staat Karl Ove’s leven als kind en jongere centraal. De ‘autofictieve’ roman begint ermee hoe in augustus de jonge ouders van de auteur met hun kinderen per bus bij hun nieuwe huis op het Zuid-Noorse eiland Tromøya arriveren en hun intrek nemen. Vanaf dat moment beschrijft Knausgård een haast paradijselijk leven, met eindeloze dagen, struinen in de natuur, hutten bouwen van takken, eerste seksuele ervaringen met meisjes, grote en kleine zorgen en vreugdes, avonden met muziek en gezelligheid: een nagenoeg eindeloze vrijheid. Een prachtige roman, die leest als een trein. Prachtige vertaling! Voor een breed, in Scandinavische literatuur geïnteresseerd publiek. Kleine druk.

À propos de Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (/kɑɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔɾ/), né le 6 décembre 1968 à Oslo, est un romancier norvégien connu pour son cycle de romans autobiographiques intitulé Mon combat (en norvégien Min kamp).

Biographie

Karl Ove Knausgård grandit à Tromøya (Arendal) et à Kristiansand. Il étudie l'art et la littérature à l'université de Bergen. Il publie son premier roman, Ute av verden, en 1998 et reçoit pour son livre le prix de la Critique. Son deuxième ouvrage, En tid for alt, publié en 2004 reçoit lui aussi de multiples prix (il est même en nomination au International IMPAC Dublin Literary Award) et un accueil critique favorable. C'est ainsi que le journal Dagbladet le classe en 2006 dans sa liste des 25 meilleu…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions