Livre
Néerlandais
Wanneer een labiele filmmaker het leven van een stokoude man documenteert, ontdekt hij beklemmende details over diens verleden.
Titre
Koude rivier
Auteur
Michael Koryta
Traducteur
Fanneke Cnossen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
So cold the river
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2011
397 p.
ISBN
9789022558157 (paperback)

Commentaires

Ooit was Eric Shaw een gerenommeerd filmregisseur, maar nadat Hollywood hem uitspuwde, geraakte hij aan lager wal. Nu maakt hij videomontages voor rouwdiensten, diploma-uitreikingen, huwelijken, verjaardagen en jubilea. Op een van die gelegenheden wordt hij aangesproken door Alyssa Bradford om een documentaire te maken over haar schoonvader Campbell, die niet lang meer te leven heeft. Ze geeft Eric een fles Plutowater, het enige artefact uit Campbell Bradfords verleden. Hij heeft alleen een fles, altijd koud, die hij in een afgesloten la van zijn nachtkastje bewaarde en die niemand mocht aanraken.
Eric reist af naar de geboorteplaats van Bradford, West Baden Spring, een surrealistische constructie in het boerenland van Indianapolis. Daar maakt hij kennis met Anne McKinney, een kranige 86-jarige die wacht op de storm uit haar jeugd waarin ze een belangrijke rol zal spelen, en met Kellen Cage, een student die een doctoraat schrijft over de geschiedenis van het dal. Ze worden lasti…Lire la suite
Terwijl de oude Campbell Bradford stervende is, huurt zijn schoondochter ex-filmaker Eric Shaw in om een film over diens leven te maken. Er liggen heel wat geheimen verscholen in zijn jeugd in een gebied in Indiana waar hij is opgegroeid. Het West Baden Spring Hotel en een geheimzinnige bron spelen een hoofdrol. Shaw maakt kennis met de vreemde eigenschappen van het bronwater: het lijkt hem hallucinaties te bezorgen. Maar terwijl hij onderzoek doet, lijken meer krachten uit het verleden een rol te gaan spelen. Liefhebbers van Stephen King of Dean Koontz zullen met deze thriller aan hun trekken komen. Wat betreft bovennatuurlijke of onnatuurlijke gebeurtenissen staat Koryta dichter bij Koontz dan bij King. Hij brengt de hoofdpersonen knap tot leven, laat langzaamaan een sfeer van onzekerheid en dreiging ontstaan en heeft juist voldoende kwaadaardigheid ingebouwd om de dreiging reëel te maken. Hoewel niet-liefhebbers van het genre de spanning niet zo zullen voelen, heeft de schrijver ee…Lire la suite

À propos de Michael Koryta

CC BY-SA 3.0 - Image by Wout Jan Balhuizen; the copyright holder for this image is the subject of the photograph, Michael Koryta.

Michael Koryta, né le 20 septembre 1982 à Bloomington, dans l'Indiana, aux États-Unis, est un journaliste et un écrivain américain, auteur de roman policier.

Biographie

Passionné de littérature, il a un père cinéphile qui « lui fait connaître l'œuvre d'Alfred Hitchcock, mais aussi découvrir Humphrey Bogart et le film noir ». Il décide ainsi très jeune de devenir écrivain.

Pendant qu'il suit des cours en criminologie de l'université de l'Indiana à Bloomington, il écrit un premier roman refusé par tous les éditeurs. Il travaille un temps comme journaliste et enquêteur privé. Riche de ces nouvelles expériences, dont il s'inspire pour ses romans ultérieurs, il commence par reprendre son roman refusé, conserve les mêmes personnages, mais en approfondit la psychologie et modifie les péripét…En lire plus sur Wikipedia