Livre
Néerlandais

Mijn pen heeft zin

Riet Wille (auteur), Anne Westerduin (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Titre
Mijn pen heeft zin / Riet Wille ; met tek. van Anne Westerduin
Auteur
Riet Wille
Dessinateur
Anne Westerduin
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
28 p. : ill.
ISBN
90-5838-269-9

Commentaires

Op het eerste gezicht zou je denken dat dit boekje een poëziebundel is. Niets is minder waar, want de korte op rijm geschreven tekstjes zijn eigenlijk brieven die het meisje Kaat schrijft naar haar mama, naar Koen, naar juf Saar, naar de Sint en zelfs naar God. In de briefjes laat Kaat zien dat je als kind heel wat kleine en grotere zorgen kan hebben en in haar geval is dat vooral het gemis van haar papa (Kaats ouders zijn nl. gescheiden). Maar Kaat is ook verliefd op Koen en juf Saar vindt Kaat maar een saaie. Het minst van al begrijpt Saar dat haar mama verliefd is op Leen en daar vraagt ze dan ook een antwoord op aan God. De brieven ondertekent Saar telkens weer met een ander epitheton: zo is er niet alleen de 'wuif kaat' en de 'ver weg kaat', maar ook de 'een dol op een dier kaat' en de 'kaat van mama 1'. Behalve de brieven van Kaat op de linkerbladzijde vind je in dit leuke boekje op de rechterbladzijde afwisselend een een liedje, een gedicht of een woordspelletje. Hiermee bewijs…Lire la suite
Kaat is een hartstochtelijk auteur. Ze schrijft diverse brieven: aan haar mama 1 die als BOM-moeder ook nog een relatie heeft met een mama 2, aan Sinterklaas een verlanglijst, aan Koen een liefdesbrief, aan haar vader, de haar onbekende verwekker, aan god, aan haar vrienden Tijs, Tom en Roos en aan haar juf Saar die zij niet aardig vindt. De brieven staan veelal links, zonder hoofdletters, een zin per regel en met klankzuivere woorden (mkm, mmkm en mkmm). Vijf keer schrijft Kaat een gedicht en soms een spelletje met letters. De vele kleine, zwierige kleurillustraties in een gemengde techniek van o.a. aquarel en collage, veelal ter rechterzijde afgedrukt, vormen een perfecte eenheid met de tekst. Dat maakt het boekje tot een briljant werkje voor aanvankelijke lezers, medio groep 3 (ca. AVI 2) die oog krijgen voor de relatie tussen tekst en illustratie en al lezend geprikkeld worden tot het zelf gaan schrijven van briefjes, net als de verliefde Kaat op de kaft. Vanaf ca. 6 jaar.

Mijn pen heeft zin

Kaat schrijft eenlettergrepige brieven aan de Sint, aan de onbekende papa, aan God, aan en vooral over juf Saar, aan haar lesbische mama. In rammelende rijmen worden zoveel mogelijk problemen opgerakeld. Stereotiep is vooral Juf Saar, die altijd negatief beschreven wordt. Er staat ook een lesje in voor leerkrachten: ‘Lees meer voor!’ Maar welke leerkracht zal dit boek willen gebruiken waarin zinnen staan als: ’Poep maar op het haar van de juf’ (p. 20) of ‘Ze legt niets goed uit. Ze geeft niet goed les’ (p. 24) Dit boekje bewijst nogmaals dat je met een laag AVI een hoop ‘wereld’problemen kunt beschrijven en vooral dat je boven de hoofden van de kinderen kan schrijven.

Suggestions