Livre
Néerlandais

Ik ben een eiland

Tamsin Calidas (auteur), Hans Kloos (traducteur)
Titre
Ik ben een eiland
Auteur
Tamsin Calidas
Traducteur
Hans Kloos
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
I am an island
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2021
327 p. : ill.
ISBN
9789083095387 (paperback)

Commentaires

Een grauwe idylle

Tamsin Calidas droomde van een leven bij de oceaan. Dat kreeg ze, al ziet het er heel anders uit dan ze zich had voorgesteld.

Het leven zit Tamsin Calidas te nauw. Ze droomt van een open horizon, van een plek waar je enkel de meeuwen hoort schreeuwen, de golven hoort kapotslaan tegen het land. Jarenlang heeft ze een oude kaart van Schotland aan de muur hangen waarvan de aanblik haar hart laat opspringen. Het duurt een poos voor ze haar thuis gaat zoeken in noordelijke wateren, het ritme van haar leven is danig snel dat de Schotlanddroom begint te vergelen.

Ze leert haar man Rab kennen, vindt met hem een plek in Londen. Wanneer de buurt vergrauwt en het straatgeweld te dichtbij komt, besluiten Rab en zij de sprong te wagen: ze kopen een croft - de benaming voor een boerderij met omringende landerijen - op een eiland van de Schotse Hebriden. Het telt 120 bewoners en is 25 km lang. Het huis trachten ze voor de winter bewoonbaar te maken, de schrijfster noemt het 'verlaten en onbemind'. Ze wil het warmte inblazen, hoopt dat er op korte termijn kindervoetjes rondstampen op hun domein.

Een idylle …Lire la suite

Het eilandleven is niet voor iedereen

In een prachtige memoir beschrijft Tamsin Calidas hoe ze met haar man naar een Schots eilandje verhuist en zich daar probeert thuis te voelen. Feilloos analyseert ze haar binnenwereld en de rampspoed die haar treft.

Als de Engelse schrijver Tamsin Calidas en haar man naar het grimmige noorden van Schotland reizen om plekken te bekijken waar ze zouden willen wonen, beloven ze elkaar dat die woonplaats nooit op een eiland zal zijn: te afgelegen, te onpraktisch, te geïsoleerd, lastig om je thuis te voelen, moeilijk om iets te doen en onmogelijk om er werk te vinden. Tegen beter weten in bezichtigen ze toch een verlaten boerderij op een Schots eilandje met honderdtwintig bewoners, één winkeltje en een hoofdweg die eerder aandoet als een karrespoor dan als een dorpsstraat. Zelfs de makelaar raadt de koop af: het eilandleven is niet voor iedereen weggelegd, roept ze de Londenaren nog na. Het boerenhuis is in barre staat, heeft geen water, elektriciteit of verwarming en is niet geïsoleerd, maar de schrijver ziet door de roze bril van hoop geen bezwaren meer, alleen nog maar uitdagingen.

Als ze eenmaal zijn geïnstalleerd in hun croft, maakt de langgekoesterde droom …Lire la suite

Een bekrompen rots in de oceaan

BOEKENBAL

 

Als de Engelse schrijfster Tamsin Calidas en haar man naar het grimmige noorden van Schotland reizen om plekken te bekijken waar ze zouden willen wonen, beloven ze elkaar dat het nooit op een eiland zal zijn: te afgelegen, te onpraktisch, te geïsoleerd, lastig om je thuis te voelen, moeilijk om iets te doen en onmogelijk om er werk te vinden. Tegen beter weten in bezichtigen ze toch een verlaten boerderij op een Schots eilandje met honderdtwintig bewoners, één winkeltje en een karrenspoor als hoofdweg. Zelfs de makelaar raadt de koop af: het eilandleven is niet voor iedereen weggelegd, roept ze de Londenaren nog na. Het boerderijtje is in erbarmelijke staat, er is geen water, elektriciteit of verwarming en het is niet geïsoleerd, maar Tamsin Calidas ziet door haar roze bril alleen maar uitdagingen. Als ze eenmaal geïnstalleerd zijn, maakt de langgekoesterde droom al snel plaats voor de harde werkelijkheid. Nieuwkomers zijn niet erg welkom,…Lire la suite

Dit goed geschreven en fascinerende autobiografische boek van Tamsin Calidas leest als een spannende roman. Omdat het zo direct van toon is, maar ook omdat het bijna onvoorstelbaar is wat een mens kan doorstaan. Het leek zo idyllisch, een bestaan op een klein eiland voor de Schotse kust, ver weg van de Londense ratrace. De werkelijkheid is totaal anders: buffelen om een bestaan op te bouwen in een eenvoudig boerenhuis, geen gastvrije eilandbewoners, een relatie die langzaam barsten gaat vertonen en de allesoverheersende rol die de natuur speelt. Hij vertrekt ten slotte, zij blijft. Eenzaamheid in alle toonaarden – haar enige vriendin op het eiland komt om bij een ongeluk – tot zij na jaren vechten en overleven als het ware samen gaat vallen met de seizoenen, het natuurgeweld en de dierenwereld. En zelfs met de eilandbewoners. Maar dan zijn alle grenzen wel verkend. Rauw en pijnlijk, maar ook sterk en confronterend. Drie aktes markeren haar bestaan, de laatste met de namen van de eleme…Lire la suite