Livre
Néerlandais

Er is geen daar daar : roman

Tommy Orange (auteur), Jetty Huisman (traducteur)
Titre
Er is geen daar daar : roman
Auteur
Tommy Orange
Traducteur
Jetty Huisman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
There there
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2019
320 p.
ISBN
9789029091619 (hardback)

Commentaires

Met 3D-geprinte pistolen naar het indianenfeest

Hét Amerikaanse debuut van 2018 was de roman There There van Tommy Orange (37). Hij laat stemmen aan het woord die amper worden gehoord: die van Amerikaanse indianen die niet in reservaten maar in de grote steden leven.

Zijn loopbaan als indiaan begon op school, toen Tommy Orange een jaar of zes, zeven was. "Ik groeide op in een gemengde wijk in Oakland, Californië: blank, zwart, Joods, latino, Hawaïaans en wat al niet. Als jongen met een Cheyenne-vader en een blanke moeder voelde ik me niet echt anders dan de rest. Totdat, de week voor Thanksgiving, mijn vader op school werd uitgenodigd om te komen vertellen over wat het is om native American te zijn. Het is voor een kind denk ik altijd een beetje gênant als je ouders in de klas verschijnen, en in mijn geval kwam daar nog bij dat mijn vader er in alle opzichten uitziet als een native, en Cheyenne als eerste taal heeft. Vanaf dat moment wist iedereen: Tommy is een indiaan."

In zijn verhaal voor de klas beperkte de vader van Orange zich tot uitleg over Cheyenne-tradities, zonder veel in te gaan op het valse beeld dat de Amerikaanse schoolboeken tot op de dag van vandaag schetsen over Thanksgiving: een feestmaal dat de vriends…Lire la suite

De verborgen geschiedenis van de indianen

Roman. Tommy Orange vertelt het verhaal van de stedelijke indiaan in zijn krachtige debuutroman. Verhalen bieden een tegengewicht voor de droefenis.

Tot het einde de jaren 70 verscheen er in de VS aan het eind van de televisieavond een testbeeld met een indianenhoofd omringd door cirkels die deden denken aan een vizier. 'Het was maar een test', schrijft debutant Tommy Orange, maar dit bizarre beeld zegt veel over de manier waarop de Amerikanen de oorspronkelijke bewoners van het continent hebben behandeld. In de proloog van Er is geen daar daar, in 2018 een van de meest spraakmakende romans in de VS, beschrijft Orange de geschiedenis van de indianen in Noord-Amerika in een notendop. Dat is er een van onderdrukking en slachtpartijen.

De schrijver werd geboren in 1982 als kind van een Cheyenne-vader en een blanke moeder. De thuissituatie was explosief, altijd was er ruzie. Zijn moeder geloofde in het einde der tijden en zadelde de kleine Tommy op met doodsangsten. Orange heeft nooit in een indianenreservaat gewoond; net zoals dat van de meeste indianen speelt zijn leven zich af in een grootstad. Ze kwamen er terecht door d…Lire la suite

Deze debuutroman van Tommy Orange bevat een mozaïekvertelling over twaalf personen uit Oakland, Californië, met een inheems-Amerikaanse (native American) achtergrond die uiteindelijk allemaal op een dramatische manier samenkomen tijdens een traditionele powwow in het stadion van deze stad. De auteur, die zelf tot de Cheyenne en Arapaho-stammen van Oklahoma behoort, reflecteert in dit goed geschreven verhaal op de vraag wat het betekent om een ‘native’ te zijn in een verstedelijkte omgeving. De ogenschijnlijk uitzichtloze levens van deze mensen worden gekenmerkt door drankmisbruik, huiselijk geweld, verslaafde moeders, afwezige vaders en oma’s die voor de kleinkinderen zorgen. Orange opent met een kritische proloog maar laat zijn karakters hun eigen hedendaagse verhalen vertellen en gebruikt hierbij verschillende vertelperspectieven. Het resultaat is een gelaagd verhaal met kleurrijke mensen dat een nieuwe kijk geeft op de Amerikaanse indiaan en als bonus een spannende ontknoping die t…Lire la suite

Showdown op de Powwow

Tommy Orange maakt duidelijk dat we niet mogen blijven hangen in memes en mascottes van natives.

Het afgelopen jaar zag ik verschillende malen de volgende meme op social media terugkeren: een foto van een oude indiaan, voorzien van de tekst: So you're against immigration? Splendid! When do you leave? Ook aan deze kant van de oceaan verzamelde het plaatje veel likes, want een sneer naar Trump met zijn immigratiewetten kan altijd op applaus rekenen. Maar wat begrijpen wij van de pijn erachter? Van die indiaan op die foto hebben wij ook in Europa allang een mascotte gemaakt, een mogelijk verkleedthema, een logo, wij laten hem in films wreed en onvoorspelbaar zijn of juist wijs, mild en jaloersmakend één met de natuur.

Tommy Orange gaat deze stereotypering te lijf, in zijn debuutroman 'Er is geen daar daar'. Hij wil de geschiedenis van zijn volk anno nu schrijven, van de Native Americans die vanuit reservaten terecht zijn gekomen aan de rafelranden van de stad. Hij wil laten zien wat het betekent om een Native te zijn in de moderne tijd: anoniem, onherkenbaar,…Lire la suite

À propos de Tommy Orange

Tommy Orange est un écrivain américain arapaho et cheyenne né le 9 janvier 1982. Son roman There There est l'un des finalistes du prix Pulitzer de la fiction et remporte l'American Book Award en 2019.

Biographie

Tommy Orange, membre des tribus cheyenne et arapaho par son père, passe toute sa vie à Oakland. Sportif, il pratique le roller hockey, passionné de musique, il possède un diplôme d’ingénieur du son. Il ne découvre la littérature que lorsqu'il a 20 ans et travaille dans une librairie de livres d'occasion. En 2014 il prépare le master d’écriture (MFA) de l'Institute of American Indian Arts, à Santa Fe (Nouveau-Mexique), où il est entouré d'Amérindiens.

Ici n'est plus ici

Son roman …En lire plus sur Wikipedia