Livre
Néerlandais
Titre
De sympathisant
Auteur
Viet Thanh Nguyen
Traducteur
Paul Bruijn Jetty Huisman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The sympathizer
Éditeur
Baarn: Uitgeverij Marmer, © 2017
429 p.
ISBN
9789460683589 (paperback)

Commentaires

Hoe Vietnamees genoeg te klinken

Roman. Viet Thanh Nguyen kreeg dit jaar de Pulitzer Prize voor zijn debuut De sympathisant, een historische roman over de Vietnamoorlog. Een waardige winnaar? Ja en nee.

De verteller in De sympathisant heeft een scriptie geschreven over De stille Amerikaan van Graham Greene. Die stille Amerikaan was, net als de verteller, een spion. Hij werkte undercover voor de CIA in Vietnam.

Nguyens verteller is de assistent van een generaal die aan Zuid-Vietnamese zijde vecht tijdens de oorlog. De generaal, 'een eeuwige intrigant met in elke zak minstens één snood plan en nog eentje in zijn sok', weet niet dat zijn mannetje spioneert in opdracht van de Vietcong.

De roman begint op het moment dat de Amerikanen zich terugtrekken uit Vietnam. Het is 1975 en de Vietcong komt vanuit het noorden Saigon binnenvallen. De generaal en zijn entourage, onder wie de verteller en een van zijn jeugdvrienden, weten ternauwernood te ontsnappen naar de VS. Wat volgt, is een beschrijving van de diaspora van Vietnamezen die zich niet helemaal welkom voelen in het land dat eerder nog aan hun zijde streed. Voormalige tenore…Lire la suite

Nguyen grijpt in zijn met prijzen overladen roman over de Vietnamoorlog de lezer meedogenloos bij de keel.

De Amerikaans-Vietnamese schrijver voegt een fascinerend perspectief toe.

Dit was de eerste oorlog waarin de verliezers geschiedenis schreven in plaats van de overwinnaars, met dank aan de efficiëntste propagandamachine die ooit was gemaakt.' Aldus de naamloze verteller in De sympathisant van de Amerikaans-Vietnamese schrijver Viet Thanh Nguyen.

En inderdaad: in de jaren na de smadelijke aftocht uit Vietnam waren het Amerikaanse schrijvers als Michael Herr, Tim O'Brien, Robert Stone en Tobias Wolff en regisseurs als Francis Coppola, Michael Cimino, Alan Pakula en Stanley Kubrick die een internationaal publiek hun visie op de oorlog voorlegden. Een visie waarin voor de Vietnamezen slechts figurantenrollen waren weggelegd.

Pas veel later volgden Vietnamese auteurs als Bao Ninh, Duong Thu Huong en Nguyen Huy Thiep met hún kijk op de oorlog, maar in een wereld waarin de Pax Americana heerst, werd die stem uiteraard veel minder goed gehoord.

Misschien dat de in Vietnam geboren maar in de VS get…Lire la suite

Debuutroman van de in Vietnam geboren Viet Thanh Nguyen (1971), bekroond met de Pulitzer Prize 2016. Een Vietnamese kapitein, die tijdens de Vietnamoorlog meevocht met het Amerikaanse leger, schrijft in een lange bekentenis hoe hij al die tijd heeft gespioneerd voor het regime van Noord-Vietnam. Als zoon van een Franse vader en een Vietnamese moeder groeit hij op met een dubbele identiteit. Hij krijgt de kans te gaan studeren aan een Amerikaanse universiteit, maar dat vergroot zijn identiteitsconflict. Terug in Vietnam sluit hij zich aan bij de communistische rebellen. Die zien in hem de perfecte spion die kan infiltreren in het leger van Zuid-Vietnam. Om zijn dekmantel te behouden wordt de kapitein gedwongen juist die mensen te doden die hem lief zijn. Hij wordt een man met twee gezichten. Na de val van Saigon in 1975 krijgt de kapitein de opdracht de plannen van de Zuid-Vietnamese legertop (in ballingschap in de VS) door te brieven aan het bewind in Vietnam. Een spannend verhaal bom…Lire la suite

À propos de Viet Thanh Nguyen

Viet Thanh Nguyen, né le 13 mars 1971 à Buôn Ma Thuột au Viêt Nam, est un écrivain vietnamo-américain, auteur de romans et d'essais portant sur la mémoire et l'oubli de la guerre, la construction des identités et l'hybridation des cultures.

Biographie

Viet Thanh Nguyen est professeur de littérature comparée à l'université de Californie du Sud.

En 2016, avec son premier roman, Le Sympathisant (The Sympathizer), il est lauréat du prix Edgar-Allan-Poe du meilleur premier roman et du prix Pulitzer de la fiction. Le livre obtient en France le prix du Meilleur Livre étranger en 2017.

Œuvre

Romans