Iris ontfermt zich met haar kinderen over het boekenkastje in Liezele

In elke woonkern vind je een boekruilkastje waar je boeken kunt in zetten en uit nemen. Sinds kort heeft elk kastje een meter of peter. Eén van hen is Iris De Vocht uit Liezele.

irisdevocht

Waarom stelde je je kandidaat als meter?
"Ik vind de boekenkastjes een mooi initiatief om lezen laagdrempeliger te maken voor iedereen. Zo worden boeken ook toegankelijk voor wie ze niet zelf kan kopen. Als leerkracht lager onderwijs merk ik dat begrijpend lezen voor veel kinderen moeilijk is. Leesbevorderende ideeën zoals een boekenkastje juich ik dus zeker toe. Het kastje staat dicht bij ons huis en ligt op weg naar de school van onze kinderen, we passeren er dus sowieso vaak."

Wat houdt je verantwoordelijkheid als meter precies in?
"Samen met de kinderen ga ik ongeveer één keer per week het boekenkastje checken. Boeken die overdreven lang blijven staan, halen we eruit. En wordt het aanbod te klein? Dan geven we de bib een seintje, zodat zij mee de boeken kunnen aanvullen. Mijn kinderen vinden het geweldig om dan na te gaan hoe lang het duurt vooraleer iemand die nieuwe exemplaren meeneemt."

"Heb je thuis nog kinderboeken die je niet meer gebruikt? Kom ze in het kastje steken en maak er iemand anders blij mee."

Welke boeken vinden we zoal in het kastje?
"Dat is best wel een gevarieerd aanbod. Je zou ervan verschieten hoeveel nieuwe titels ertussen zitten. Natuurlijk zijn er ook oudere boeken, bijvoorbeeld geschonken door iemand die thuis een opruimactie deed. In Liezele zitten er een páár kinderboeken bij, maar dat mag altijd meer zijn. Zeker omdat het kastje dicht bij de school staat en hier dus veel jonge lezertjes passeren. Bij deze een oproep: heb je thuis nog kinderboeken die je niet meer gebruikt? Kom ze in het kastje steken en maak er iemand anders blij mee."

Lees je zelf graag?
"Heel graag, al heb ik er helaas te weinig tijd voor. Vooral in de vakanties kan ik er gelukkig wél een boek bijnemen. Ik hou van misdaadverhalen, zeker de Zweedse. Auteurs die ik verder nog kan smaken zijn Nicci French en Griet Op de Beeck. De liefde voor boeken wil ik ook doorgeven aan mijn kinderen, wij lezen 's avonds altijd even samen."

Wist je dat het boekenruilkastje in Liezele twee meters heeft? Naast Iris zet ook inwoner Monniek Gielman zich in voor het kastje.

Hoe werkt dat, zo'n boekenruilkastje?

  • Je neemt er een boek uit, leest het én zet het terug.
  • Je schenkt een eigen boek en kiest er in ruil een ander uit dat je mag houden. Laat in het kastje alleen boeken achter die nog in goede staat zijn en interessant of aantrekkelijk zijn voor anderen, zo blijft het leuk voor iedereen.

Ontdek hier waar je al onze boekenruilkastjes vindt.