In een zadenbib kan je zelf geoogste zaden binnenbrengen en meenemen. Je vindt de zadenbib in de Puurs-Sint-Amandse bibliotheek.

Zo werkt de zadenbib

Het principe is heel eenvoudig: in een zadenbib leen je geen boeken maar kan je gratis zaden meenemen. Je vindt er zaden van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, bloemen ... In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Dat hoeft niet noodzakelijk van dezelfde plant te zijn, het is leuk als er telkens weer andere soorten te vinden zijn. Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen.

Vrijwilligers

Een ploeg vrijwilligers zorgt voor het verpakken van de zaden en maakt etiketten voor de zaadzakjes. Heb je interesse om als vrijwilliger mee te helpen voor de zadenbib? Stuur dan een mailtje naar zadenbibpuurs@gmail.com.

Zadencatalogus

De zadenbib van Puurs-Sint-Amands maakt deel uit van een groter netwerk met nog een veertigtal andere zadenbibs. Een overkoepelende zadencatalogus is te vinden op www.mijntuin.org/seed-libraries.

Zaden kweken

Planten vermeerderen

Boekentips van de zadenbib